L. Mirossay sa ujal druhého funkčného obdobia ako rektor UPJŠ

24.10.2011 Košice

Košice 24. októbra (TASR) – Zložením už druhého rektorského sľubu prof. Ladislava Mirossaya, rektora Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ), vyvrcholila dnes jeho slávnostná inaugurácia v košickom Dome umenia. Podľa jeho vlastných slov by tak mala kontinuálne pokračovať práca, ktorú so svojim tímom začal v predchádzajúcich štyroch rokoch.

V slávnostnej atmosfére Mirossay potom predstavil a odovzdal insígnie aj svojim piatim prorektorom. Podľa rektora sa chce univerzita v budúcnosti stať uznávanou inštitúciou aj medzinárodnom meradle. „Myslím, že na Slovensku už patríme medzi najlepšie školy, je čas dokázať to aj v zahraničí,“ povedal.

Priznal, že ak sa obzrie do nedávnej minulosti, najviac sa teší z toho, že sa univerzite podarilo získať a obnovovať areál bývalej Detskej nemocnice v centre mesta. „Zhodou okolností tieto priestory susedia s areálom univerzity, takže tu nešlo len o samotnú rekonštrukciu, ale aj rozšírenie a prepojenie týchto priestorov,“ dodal Mirossay. Zdôraznil však, že celá akcia ešte nie je ani zďaleka ukončená a na jej pokračovanie chce získať finančné zdroje zo štrukturálnych fondov EÚ. „Ale musím uznať, že toto nie je projekt na dve funkčné obdobia, takže svojmu nástupcovi chcem pripraviť čo najlepšiu pozíciu v tomto smere,“ doplnil rektor UPJŠ.

Kvalita vzdelávania na UPJŠ v Košiciach z roka na rok stúpa. V uplynulom akademickom roku na univerzite študovalo 8712 študentov, z toho 7423 v dennej forme a 1289 v externej forme štúdia. Priebeh štúdia a celkový chod univerzity zabezpečovalo 1302 zamestnancov, z toho 760 vysokoškolských učiteľov a výskumných zamestnancov. UPJŠ svoj stúpajúci kredit zaznamenáva v oblasti zahraničnej spolupráce, vedeckovýskumnej činnosti, ako aj v pokračovaní intenzívnej implementácie projektov štrukturálnych fondov EÚ.
 

Vyberte región